Overwaarde hypotheek afbeelding

Overwaarde hypotheek

U heeft overwaarde op uw woning als de waarde van de woning hoger is dan uw hypotheekschuld. Deze overwaarde komt vrij als u uw woning verkoopt, maar het is soms ook mogelijk de overwaarde tussentijds te verzilveren. Wat zijn de mogelijkheden?

Overwaardehypotheek

Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden senioren de mogelijkheid hun overwaarde te verzilveren met een overwaardehypotheek. U  krijgt dan een deel van de overwaarde uitgekeerd en beschikt zo over een mooie financiële reserve. Uiteraard moet de beschikbare overwaarde zo hoog zijn dat de bank geen risico loopt als de huizenprijzen dalen. 

Met de overwaardehypotheek heeft u geen extra maandlasten. U lost namelijk niet af en de rente die u verschuldigd bent, wordt bijgeschreven op uw hypotheek. Uw hypotheekschuld gaat dus wel geleidelijk aan omhoog. De uiteindelijke hypotheekschuld wordt afgelost als de woning verkocht wordt.

Het bedrag dat u kunt verzilveren, verschilt van bank tot bank. Laat ons u daarom adviseren.

Verbouwen

U kunt uw overwaarde ook verzilveren om een verbouwing te realiseren. U verhoogt dan uw hypotheek of sluit een tweede hypotheek af. Er moet wel voldoende overwaarde zijn en uw inkomen moet hoog genoeg zijn om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Benut u de overwaarde voor een verbouwing of woningverbetering en lost u de hypotheek stapsgewijs binnen 30 jaar stap helemaal af? Dan is de rente van de verhoogde of de tweede hypotheek fiscaal aftrekbaar. Kiest u voor een aflossingsvrije variant? Dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.

 

Gerelateerde pagina’s